Monday, June 20, 2011

BALADA PUTUS



"Sometimes I wonder if men and women really suit each other. Perhaps they should live next door and just visit now and then"--Katharine Hepburn

Seorang teman bercerita kepada saya beberapa hari yang lalu. Biasa, tentang cinta. Kali ini bukan cewek loh yang cerita, tapi cowok. Terus saya sadar, udah beberapa bulan ini justru teman-teman saya yang terkena penyakit galau justru cowok, mayoritasnya. Ya bukan sakit galau juga sih, cuma mereka jadi pihak yang terkena aftershock setelah gempa besar (baca: putus cinta).

Apa yang saya denger menggelitik saya buat nulis sesuatu. Setelah jutaan (ok, mungkin ngga sampe jutaan juga) kali mendengar kisah yang setema; hanya berbeda latar, alur, setting dan titik-titik detailnya, dan setelah bercengkrama dengan seorang teman saya yang tergila-gila sama negara India, saya berkesimpulan satu hal: Cowok itu kodratnya memberi, cewek itu menerima; sayang sekali, tanpa instruksi yang jelas, proses pemberian tidak akan pernah seimbang dengan ekspektasi penerima.

Bingung? Tenang... masih panjang ini tulisannya.

Pertama-tama saya mau melakukan komparasi antara dua makhluk ini; cowok dan cewek. Perbandingannya simpel aja. Ini cuma berdasarkan sudut pandang saya loh. You agree or not, it doesn’t matter.

Cowok:

  1. (Kebanyakan) logis.
  2. Pride nya tinggi.
  3. Adventurous. Suka ‘tantangan’. Termasuk tantangan untuk selingkuh, jelalatan sana-sini, hahaha, just kidding. But really.
  4. Bukan mind reader yang bagus.
  5. Menyukai simplisitas. Mungkin bagi sebagian cewek, mereka (cowok-cowok) dianggap cenderung menyepelekan.

Cewek:

  1. Cenderung mentingin masalah hati. Kembali ke hati. Sampe-sampe lupa buat hati-hati.
  2. Kebanyakan, pride-nya ngga terlalu tinggi. Malah ada yang terlalu merendahkan diri dan mengalah hanya karena mengagungkan satu orang dari kaum Adam. O yes its true.
  3. Mostly are loyal. Setia sama satu cowok yang udah bener-bener bisa dapetin hati mereka. Yang suka mencla-mencle sana sini juga ada sih; apalagi yang cakep-cakep. Namanya juga manusia, bisa tergoda, menggoda, dan digoda.
  4. “Karena wanita ingin dimengerti”. Masih inget lirik lagu itu kan? Yap, kebanyakan cewek itu pengen di-empati. Tanpa mereka ngomong, cukup dengan kode-kode yang kadang absurd, mereka ingin dimengerti. Ribet ya? Hahaha. Itulah mengapa wanita itu istimewa.
  5. Complicated, detail, dan berbelok-belok. Jarang liat cewek yang to the point. Saya pribadi juga sering nyindir.

Baiklah, cukup intermezo-nya. Saya lagi pengen membahas tentang fenomena putus sebenernya. Ngga nyambungnya kebanget-bangetan ya? Maaf... namanya juga note yang dibikin di tengah malam. Pasti random-random gimanaaa gitu. Yang penting bermanfaat (semoga aja, amiiin).

Saya mau ngasih tips nih buat yang lagi berdilema dengan si putus.

Bagi yang mutusin:

- Mikir-mikir lagi sebelom bilang kata ajaib yang satu itu. Kenapa? Ya nyesel itu ngga enak rasanya. Mau mancing-mancing pacar biar lebih perhatian atau berubah sikap dengan cara mutusin mereka? Itu sih gambling namanya.

- Jangan melabil. Ketika putus, otomatis ada beberapa hal yang memang ngga boleh tersambung lagi. Kangen? Sedih? Inget masa lalu? Kan udah dibilangin kalo putus mesti mikir-mikir dulu. Setiap aksi ada konsekuensi. Siap ngga siap, silahkan menanggung.

- Kalo emang udah komit pengen putus, bersikaplah dewasa. Usahain mutusin baik-baik dan dengan ALASAN YANG MASUK AKAL. Jujur aja kasih tau apa adanya. Ngga usah ribut nyari alasan A, B, C kalo alasannya cuma D dan E. Mutusin dengan alasan yang tepat bisa meminimalisir adanya konflik dengan yang diputusin.

- Silaturahmi lah dengan normal. Jangan bikin yang diputusin jadi rancu dengan sms/bbm gaya lama (baca: sms/bbm pas pacaran sama sms/bbm pas temenan sama aja) Emang awal-awalnya pasti susah membiasakan yang tidak biasa. Dulu sayang-sayangan sekarang ngga lagi. Tapi life must go on. Putus bukan berarti ngga jodoh juga kan? (kepercayaan ala Indonesia--abaikan).

- Jangan terlalu cepat cari pengganti. Netralisir dulu kali yak dari yang lama. Biar sama-sama enak gitu. Apanya yang enak? Ya apa aja boleh deh, hehe.

Bagi yang diputusin:

- Ketika mendengar kata ajaib itu, anda harus tenang. Jangan emosi. Diem aja dulu. Cerna apa yang baru terjadi, dan kalo nyawa udah sepenuhnya bisa menanggapi situasi, barulah mulai ambil langkah. Mau maju, stay, atau mundur.

- Jangan ngamuk. Mentang-mentang diputusin langsung nge-curse, nyebutin semua isi kebun binatang, sok-sok ngebenci yang mutusin kita. Ngga perlu juga musuh-musuhan segala atau ngata-ngatain mereka yang ngga-ngga. Gitu-gitu dulu kan pernah jadi orang yang kita sayang toh...

- Berpikirlah sepositif mungkin. Jangan tanya kenapa ini terjadi, tapi tanya apa yang salah. Biar bisa introspeksi gitu. Emang susah sih jadi orang yang diputusin; rasanya kaya jadi orang yang kalah dalam menjaga harta karun, hahaha. Analoginya agak gajebo sih.

- Tentuin sikap. Mau bertahan atau mau sama-sama mundur. Kalo mau bertahan ya berjuanglah. Kalo emang anda juga mikir putus adalah jalan yang terbaik, ya sok atuh bertemanlah dengan damai.

Intinya kalo putus itu usahain jangan cuma dari satu pihak doang. Kalo (ngakunya) udah sama-sama dewasa, mbok ya dibicarain baik-baik. Ngga perlu pake adegan-adegan dramatis. Ya walau ngga dramatis ngga asik. Tanemin aja di otak, ada beberapa hal yang emang sudah sewajarnya berakhir; despite all the memories. Makanan ada kadaluarsanya walau dipupuk sama bahan pengawet sebanyak apa juga. Kalo temen saya pernah ngomong, perahu kalo di dayungin ke dua arah yang berbeda ya ngga bakal gerak kemana-mana juga; oleng dan tenggelam yang ada. Hubungan bukan makanan atau perahu? Iya saya tau. Cuma perumpamaan itu. Ngaku aja deh kalo pacar itu ibaratnya udah kayak makanan sehari-hari yang ngasih kita energi buat beraktifitas dan kendaraan emosional yang bisa bikin mood kita naik turun kan? #Eaaa #NgelesDikit.

Nah kembali lagi ke masalah berhubungan dengan mantan, seribet apapun situasinya, bersikaplah sebijaksana mungkin. Kontrol emosi dan jangan sampe satu kejelekan fatal dia malah ngerusak semua kebaikan yang pernah dia kasih ke kita. Wajar kalo kita marah, kecewa, pengen tendang, dan lain-lain, tapi in the end (kalimat selanjutnya akan terdengar sangat klise) everything happens for reasons—and of course—leaves some lessons. Apapun yang terjadi, seberat apapun itu, se-apa-banget-deh itu, se-kampret apapun itu, pasti ujung-ujungnya ninggalin pelajaran penting yang bikin kita jadi manusia yang lebih baik.

Buat yang masih berhubungan baik dengan pacar masing-masing, bersyukurlah dan jaga baik-baik. Yang cewek, berinstruksilah dengan tepat agak cowok-cowoknya ngga bingung kalian maunya apa. Yang cowok juga dikit-dikit usaha buat ngertiin cewek. Biar seimbang gitu. Toh kalian diciptakan berbeda untuk saling melengkapi kan?

Bagi yang jomblo, banyak-banyak nulis aja. Siapa tau ntar dapet pacar pengarang buku (ngaca sambil kedip-kedip).

Sekian note saya di tengah malam. Maaf ya strukturnya agak ngga jelas. Kadang-kadang hal yang ambigu justru maknanya dalem kan? Hehehe.

Terima kasih udah mau baca...

Peace, love and gaul deh.

Dita Purnama, June 20, 2011.

(picture is taken from www.flickr.com)


Monday, June 13, 2011

Triple Booking!

I don't know where to start. So, Saturday night, June 4 2011, will be a night that I (probably) can't forget. I meant to issue two tickets for next month. Ramadan is coming, and there's no way I'm not searching for ticket as soon as I can. Well, you know that 'high season' people say; EVERYTHING is literally way more expensive than any other season.

Anyway, I tried to purchase the tickets 3 times! And by the end of the process it said "your transaction failed, please start over"
Since its been 3 times already, I decided to delay the purchasing until the next day.

15 minutes later something happened! I all of a sudden received emails from Garuda Indonesia, 3 emails at a time! I succeed while the website telling me the purchasing process failed! Imagine my surprise once I got these confirmations. :

Yes, I ordered 6 tickets instead of 2! I paid for 6 instead of 2! I paid over 4 millions IDR instead of 1,5 millions IDR! Did I freak out? You bet.

Well I wasn't shouting or anything, I was just nervous till I got nothing to say. I was sitting quietly in front of my laptop, thinking what to do. All I thought at that time was my Mother's face. How she'll freak out seeing the credit card bill next month. First thing I did was calling the customer service. Shoot! I got no credit on my phone! Thank God out of the blue my friend, Debby, asked me something on Facebook about our assignment. She helped me filling in credit for my cellphone so I can call (yeah, the consequence of using prepaid service. Once you run out, you'll screw if emergency happens). Back to my tickets. I called them at 11.30 pm. One thing I realized is how friendly the operator was (I know they're supposed to). They know how to handle panicked people (as far as I remember, I was quite calm that night, don't know why the operator said "don't panic, miss") Then he asked me to email them the booking codes and wait for the confirmation the next day.

On Sunday, things went so slow. I just couldn't wait till my email gets their respond. My Mom already called me like all day; she was worried that they can't cancel the payment for those triple bookings. I try to calm her down; though I was worried as hell too that day. I finally called them again, I just couldn't wait that long. Then, voila! They said I have to go to the ticketing office in Jakarta. I have no choice right?

So today I went to the office in Emporium Mall Pluit, North Jakarta. It was kind of a long trip, thank God Jakarta was quite lovely today. I guess my timing was just right.
Then I got to the office, and their service was excellent. It was quick and I got my money back right away.

Simply put, here are the tips of you happen to have the same problem with me in the future. If by accident you make double booking or even triple booking in Garuda Indonesia airlines, what you have to do are:

1) Call the customer service. Here I put the numbers. It's 24 hours on. There'll be somebody answers your call.2) Save the booking codes. Its very important.
3) If they say you have to go to the ticketing office, then go. There's no need to complain on the phone because they can do nothing. Certain things need to be taken care in the office, unfortunately.
4) When you go to the office, bring your booking codes, credit card and identification card. That's all they need to cancel and do the refund.

That's all! The process was only like 15 or 20 minutes long. I have to say, Garuda Indonesia is really good at serving their customers. Despite the error on their website that caused me (almost) paying for 6 tickets. After all, they made it easy and I don't need to call the Bank or anything because they make sure everything is taken care of, and all I need to do is sit back relax and enjoy my flight next month.

Last but not least, BE CAREFUL WHEN PURCHASING YOUR TICKET ONLINE. IF IT FAILS, DON'T DO ANYTHING. JUST LEAVE IT LIKE THAT AND WAIT TILL THE NEXT DAY (OF COURSE IT'S NOT APPLICABLE IF YOU NEED TO FLY IMMEDIATELY). IF YOU'RE ALREADY CAREFUL BUT THEY STILL GET YOU DOUBLE/TRIPLE BOOKED, THEN FOLLOW MY STEPS ABOVE :)

I don't know what's with those capital letters. Blame my caps lock, haha.
Just a reminder, its only for Garuda Indonesia, I don't know how it works in other flights.
Adios people...

Wednesday, June 1, 2011

I "Ctrl + B"-ing Things That Apply To Me.

(The newest level of boredom. All I gotta do is block and bold them. Apparently they explain a lot about me too. Pretty cool).


01. You’re currently confused about someone’s feelings for you.
02. You have been in a serious relationship before.
03. You own an iPod of some sort.
04. You do not like your sibling’s girlfriend/boyfriend.
05. You drink too much alcohol.
06. You have been to the Olive Garden.
07. You have taken medicine of some sort this week.
08. It is really cold in your house right now.
09. You are extremely dependent on others.
10. You do not like to express your feelings in front of others.
11. You ate a lot of food today.
12. It doesn’t take much for you to cry.
13. People consider you as a happy sort of person.
14. Someone in your family is rich.
15. You have been to Disney World or Disneyland before.
16. You hate when people constantly talk about themselves.
17. You are a good listener, but you hate complainers.
18. Someone has called you for a serious medical emergency before.
19. You have had a serious surgery.
20. Your house has a spare bedroom.
21. Your house is old.
22. You have at least one cousin under the age of three.
23. You have never held a baby before.
24. You can’t handle toddlers.
25. You have a painting in your room.
26. You have been to Canada.
27. You have been to Mexico.
28. You love cherry flavored lollipops.
29. You celebrate Easter.
30. You observe Lent.
31. You are Catholic.
32. You do not believe in God.
33. Religion is not important to you.
34. You want to have a small family one day.
35. You would rather have more sons than daughters.
36. You have more aunts than uncles.
37. You hate being too cold.
38. You currently are way tanner than everyone else.
39. You wear shoes in your house.
40. Your parents are clean freaks.
41. You are more messy than clean.
42. You are currently angry at someone.
43. Patience is so not a virtue to you.
44. Your desk is extremely clean.
45. Your bed sheets are either blue, green, black, or white.
46. When you hear “black & white” it reminds you of Katy Perry’s ‘Hot n Cold’ song.
47. You have no clue what that song is.
48. You think rap artists are completely pathetic.
49. You are glad George Bush is out of office.
50. Politics are boring to you.
51. You take a vitamin daily.
52. You feel like you are sick often.
53. You hate throwing up.
54. You think it’s gross when people set food down on their desk at school with no napkin.
55. You also find it gross that people sit on top of desks.
56. You are now cringing at the thought of someone’s food where someone’s ass was.
57. You love getting bubble baths.
58. You do not like chocolate at all.
59. You are allergic to nuts.
60. You have been stung by a bee before.
61. You have been to the emergency room before for something.
62. One of your parents is 50 or older.
63. You are the baby of your immediate family.
64. You hate broccoli.
65. Cooked carrots are good, though.
66. You go on tumblr too much.
67. You are really comfortable right now.
68. You like witty t-shirts.
69. You are a major fan of underground bands.
70. You have been on an airplane before.
71. You are not afraid of heights.
72. You consider yourself paranoid.
73. You have had a panic attack before.
74. The thought of being old and alone bothers you.
75. You would choose the elderly over children.
76. You feel like you’re living in the wrong decade.
77. You like the color green.
78. You think it’s way too cold outside right now.
79. You love the thought of sleeping in tomorrow morning.
80. You would rather go to bed early and get up early.
81. You feel like the early bird catches the worm.
82. You are a big breakfast eater.
83. You are currently suffering from the common cold.
84. You are craving something salty.
85. You have been in a car today.
86. There is something plugged in near you.
87. You have heard of the TV show “Private Practice.”
88. You do not like medical television shows.
89. You prefer horror to comedies.
90. You adore Leo & Kate.
91. You think high-waisted pants look good.
92. You hate cheesy movies.
93. You enjoy camping out.
94. Bugs bother you.
95. You do well in school without trying.
96. You are extremely jealous of someone currently.
97. You feel like you have changed a lot from 08-09.
98. You like energy drinks.
99. You like italics.
100. You know the entire script of Mean Girls.